Hvem har kontroll over ditt liv – deg selv eller andre?

Hvem har kontroll over ditt liv – deg selv eller andre?

28.08.2010

Roger Årdal
Daglig leder, Evan-Jones International AS
 
Her om dagen hadde jeg en spennende diskusjon med en person. Det vi diskuterte var så enkelt som, hvorfor har vi den jobben vi har?  Hva er den egentlige grunnen til at vi har hatt den karrieren vi har hatt? Hvorfor lever vi som vi lever? Hvorfor har vi det som vi har det? Er det egen bevissthet og kontroll eller andre omstendigheter som påvirker oss og våre handlinger? I denne sammenheng synes jeg at det er relevant å trekke frem John Evan-Jones sin bok ”De 12 universelle love” og kapittelet ”loven om kontroll”. Denne loven sier følgende: ”Når du har kontroll over ditt liv, blir du uavhengig og kan oppnå det du ønsker via din egen innsats”.
 
I motsetning til hva mange mennesker tror, er ditt eget liv en av de få ting du kan ha kontroll over – hvis du ønsker det. Hvis du tenker over det, så er formålet med å sette en kriminell i fengsel å fjerne dette individets kontroll over sitt liv i en periode. Naturligvis er det mange mennesker som uten skyld på en eller annen måte er ”innesperret” på grunn av en funksjonsnedsettelse. Men selv for de mennesker er det mulig å styre deres liv til en viss grad. Et godt eksempel på dette er de utrolige resultatene som handikappede atleter oppnår under idrettsarrangement som for eksempel de olympiske leker. Tross deres forskjellige handikapp har hver eneste en tatt kontroll over deres liv tilbake. Deres bevegelighet er ganske ofte begrenset på en eller annet måte, men deres tankegang er det bestemt ikke. Dette er noe av kjernen i loven om kontroll. Du kan kontrollere og styre din egen tankegang og handlinger hvis du ønsker det.
 
Jeg synes at det er interessant å se på hvordan dette med kontroll eller ikke påvirker livet og hverdagen vår. For mange sin del en meget hektisk hverdag. For meg handler det om barn som skal leveres i barnehage og skole, jobb med ansatte og kunder som har ulike forventninger - det skal følges opp, mobiltelefon som ringer til tider og utider, barn som igjen skal hentes og bringes på ulike aktiviteter, de trenger mat, trygghet og kjærlighet, tid til venner og sosiale ting, osv… Dere forstår sikker tegningen og noen kjenner seg sikkert igjen også. Noen av spørsmålene jeg burde stilt meg selv er følgende; Er jeg tilfreds med min jobb, min inntekt, min utdannelse, min familiesituasjon, mitt utseende, min helse etc.???
 
Du kan sikker komme i tanker om mange lignende spørsmål du kan stille deg selv. Den fundamentale tankegang er uansett at du kan ta kontroll over din holdning, adferd, handlinger og innstilling, når som helst du ønsker det. MEN – hvis det var så enkelt, hvorfor gjør ikke alle mennesker det da? Jeg blir fristet til å svare, jo på grunn av at vi er jo mennesker hele gjengen og det er menneskelig å ikke være bevisst dette. Dessverre virker det for meg som at mange mennesker lever et langt liv uten å egentlig tenker over hverdagen og det som skjer i livet deres. Det som skjer det skjer, det blir som det blir og slik er det jo bare. Tror ikke jeg skal si at det er en defensiv tankegang, men heller en ubevisst tankegang og/eller omgivelsesstyrt.
 
 
Jeg så tilfeldigvis slutten av et reality program fra USA på TV her for et par uker siden. Tror tittelen på dette programmet var noe slikt som ”Mums boy”. Det var et slags ”sjekkeprogram” for gutter i alderen ca 25 – 35 år. Det var siste program jeg så på, hvor tre ulike gutter fikk mulighet til å velge mellom to flotte damer hver, som de sikker hadde valgt ut blant mange. Det spesielle her var at moren til den enkelte gutt hadde møtt begge de to damekandidatene som sønnen hennes skulle velge mellom. Selvfølgelig var jo en av disse damene blitt favoritten til moren. Før det endelige valget hadde jo moren en ”preken” om hvem som var den rette dame for sønnen hennes og hvem han skulle velge. Dette ble valgets kval for noen av dem, skal jeg velge det jeg selv ønsker, eller skal jeg tilfredsstille moren min? To av dem valgte dessverre å ikke lytte til sine egen følelser og lyst, men hva de trodde ville glede moren og hva som var best for deres mor/sønn forhold.
 
Hvis vi skal oppnå mer kontroll i hverdagen og livet vårt, så handler det om at vi for eksempel lærer oss å si NEI noen ganger. Tenk på alle de gangene du har sagt ja og akseptert å gjøre noe, selv om du slett ikke hadde lyst til det. Ikke gå på kompromiss med deg selv, gjør det du har lyst til. Bli flinkere til å uttrykke dine meninger på en tydelig og klar måte overfor andre. Ikke la deg presse og mest av alt, ikke la deg dominere av andre.
 
Jeg er ikke i tvil et sekund om at det vil ha en stor verdi for den enkelte å være mer bevisst og ta mer styring på omgivelsene og dermed med livet sitt. Skal du løse dette, må du i første omgang sette av tid til å tenke. Du må finne ut hvordan du har det. Hvis du ikke er tilfreds, så må du igjen tenke ut hvordan du vil ha det. Bestem deg deretter når tid du vil gjøre noe med det og hvordan du skal gjøre det. Hvis du er fornøyd med hvordan du har det, så kan det jo være en ide og kanskje doble det.
 
Uansett hva du gjør og hvordan du har det, så handler det om til slutt å tilkjempe seg kontrollen over sitt liv. Det kan la seg gjøre og det skal gjøres. For din egen skyld – men tenk også over dette: Hvem ønsker å ansette, arbeide sammen med eller leve sammen med en person som er ute av kontroll?

Kontakt

Evan-Jones International AS
Høylandsgata 11 4306  Sandnes  •  Norge
post@evan-jones.no
 
Copyright EJI Norway © 2014
All rights reserved.

Publiseringsløsning: DestiNet
Design: Destino

Følg oss

Nyhetsbrev

Vi ønsker å dele vår kunnskap og erfaring med deg slik at du kan utvikle deg og din bedrift.
 
Vi publiserer et eget nyhetsbrev 4 ganger i året hvor vi reflekterer og skriver om forskjellige aktuelle tema.