Økt effektivitet i ledergrupper

6. september 2019 | Blogg, Ledelse

Hvordan vil du beskrive den ledergruppen du er en del av? Er dere en gruppe med ledere, i stedet for en ledergruppe eller et team?

Du vet at en av definisjonene på et team er at vi har felles mål og er gjensidig avhengige av hverandre. Hvordan leverer din ledergruppe ut fra disse kriteriene i praksis?

Ledergrupper er svært viktige arenaer for strategiske beslutninger, koordinering av aktiviteter i bedriften, problemløsning og informasjonsdeling. Allikevel er det mye forskning som indikerer at de sjelden presterer som høy-ytelses-team. Og vi har et problem når viktige team i bedriften er ineffektive.

Helt siden jeg startet i Evan-Jones for snart 8 år siden, har jeg hatt gleden av å få innsikt i, og jobbe med, ulike spennende lederteam. Og jeg ser ofte et mønster i disse teamene, der det er hardt arbeidende individ som virkelig brenner for bedriften, for medarbeiderne sine, og som legger ned mange (ofte en hel del mer enn det mange definerer som vanlig arbeidstid) timers arbeid hver dag, hver uke hele året, for å levere på budsjett og i henhold til forventninger.

Men de har ikke nødvendigvis så langt i lederkarrieren hatt gode nok verktøy for å løse den ekstremsporten de har begitt seg ut på. Ledelse gir mange, gledelige og spennende oppturer. Og noen slag i trynet. Og jeg har ofte tenkt på, både i mitt eget lederskap i over 20 år, og nå som konsulent, at jeg ville hatt enda bedre verktøy for å kartlegge hvordan ledergruppene fungerer, og hvilke særlige tiltak man burde legge vekt på.

Effektivitet i ledergrupper

I Evan-Jones har vi ofte referert til Henning Bang og hans teorier. Og nettopp Henning Bang har ledet et forskningsprosjekt kalt «Effektivitet i ledergrupper» ved Psykologisk institutt ved UIO. Der har han sett på studier i de siste 40 års forskning, samt jobbet med egen forskning på norske og danske ledergrupper, for å finne ut hvilke typer resultater effektive ledergrupper skaper, og hvilke faktorer som påvirker kvaliteten på disse resultatene. Forskningsprosjektet har bla. resultert i et spørreskjema – effect – som måler hva som er vesentlig for kvaliteten på ledergruppens resultater.

Spennende? Ja, jeg synes det!

Så jeg har sertifisert meg i nettopp dette spørreskjemaet, og ser virkelig fram til å få tilby dette som et supplement til våre kunder, i tillegg til alle de gode verktøyene og casene vi allerede har tilgang til hos Evan-Jones. Det er et web-basert spørreskjema som besvares av ledergruppens medlemmer, og det tar ca 25 min å besvare.

En rapport fra effect gir dere:

  • Oversikt over hvordan ledergruppen fungerer på 24 faktorer
  • Hvordan den scorer sammenlignet med over 200 andre ledergrupper
  • Grad av enighet innad i ledergruppen (også svært interessant! )
  • Skriftlige kommentarer om hvilke resultater ledergruppen skaper, hva som fungerer særlig bra, og hva som bør utvikles for å øke effektiviteten
  • De 5 viktigste styrkene og utviklingsområdene for ledergruppen

Vi i Evan-Jones vil varmt anbefale boken Effektive ledergrupper av Henning Bang.

Lyst til å høre mer om dette verktøyet?

Jeg tar gjerne en uforpliktende, men personlig drøs hvordan vi kan benytte dette i din bedrift☺ Ta kontakt med meg på mail, ewy@evan-jones.no.

Likte du det du leste? Abonner på nyhetsbrevet vårt.

Motta ferske blogginnlegg og nyheter, samt invitasjonene til gratis fagsamlinger på Evan-Jones huset.

Nyhetsbrevet sendes ut ca. hver 14. dag. Du kan melde deg av igjen når som helst.

Pin It on Pinterest